alibaba.com - aliexpress.com
[ Başlıklar(Elektronik Ticaret Deneyimleri) ] > [ Firma Bazlı Deneyimler ] > [ alibaba.com - aliexpress.com ]
Oluşturma Tarihi: 19.01.2015 20.01

Alibaba.com / Aliexpress.com e-ticaret siteleri uluslararası ticaret siteleridir. Bu sitelerden bu güne dek (bu blogu oluşturma zamanı) farklı bedellerde 12 farklı ürün satın aldım. Bu tip ticaret sitelerinde ön plana çıkan durum ürünlerin ulaşma süresinin yurtiçine oranla çok daha uzun sürmesi fakat bedel olarak çok daha düşük ücret ödenmesidir.

Bu günlüğümde bu site / sitelerden yapılan alışverişte yapılması gerekenler hakkında ve kargo yöntemleri hakkında bilgi vereceğim.

Öncelikle satın alacağınız ürün de dikkat etmeniz gereken temel şeylerden birisi gümrüktür. Gümrük vergisi yada kdv den muaf olmak için gerçek kişiler için alınan ürünün kanunen 150€ altında değerde ve 10 kg ağırlığı geçmemesi şarttır. Aksi takdirde  yada kanunen belirlenen süre içerisinde kotanızı doldurmanız durumunda gümrük vergisi yada kdv ile karşı karşıya kalmanız mümkün.

Bir diğer husus ise cep telefonu gibi bir ürün aldığınızda ülkemizde kullanılabilirliği için kayıt edilmesi gerekliliğidir. Bu nedenle ucuza getireceğim derken astarı yüzünden pahalıya gelmemesine de dikkat etmek gerek. Zira örnek olarak 100€ değerinde bir telefon aldığınızda şu an için 119,5 TL gibi bir harç ödemeniz gerekecektir.

Tabi olmazsa olmaz birde kargo / ulaştırma ücreti mevcut. Bunun için satıcının ülkemiz için belirttiği ulaştırma seçeneklerine dikkat ediniz. "Free Shipping to Turkey via..." gibi bir ibare görüyorsanız belirtilen metodla ulaşımın ücretsiz olduğunu anlayabilirsiniz. Sağ tarafında büyük olasılıkla diğer metodların sıralanabileceği aşağı ok işaretinide göreceksiniz.

Sipariş verilir iken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise satıcının güvenirlik oranı ve size verdiği garantilerdir. Mümkün olduğunca güvenirliği yüksek satıcıları tercih etmenizi tavsiye ederim. Ürün sayfasında ürün başlığının altında göreceğiniz yıldızlı alanda yada alt kısmında yer alan Feedback sekmesinde güvenirlik / puanlama durumunu görebilirsiniz. Aynı zamanda Seller Guarantees kısmında size sunduğu garantilere bakabilirsiniz. Yine burada Shipping & Payment sekmesinden ulaştırma metod / firma ve tahmini sürelerine, ödeme metodlarına bakabilirsiniz. 

Siparişi verdiniz. Artık satıcının onayı ve kargolaması zamanındayız. Satıcı sistem tarafından belirlenmiş süre içerisinde onay verip yine belirlenen süre içerisinde ürünü takip edebileceğiniz bir kodu sisteme girmek zorunda. Bu bilgiler girildiğinde satıcının satışta belirlediği tahmini ulaşma / onaylama(On-time Delivery[seller guarantees sekmesinde geçer]) süresi başlar. Zaman zaman bu süreyi sistemden takip etmenizde yarar var. Zira süre dolduğunda eğer bir bildirimde bulunmazsanız ürün otomatik onaylanır ve parası satıcıya iletilir. Bu durumda ürün elinize ulaşmadı ise dönülmesi zor bir yola girersiniz. 

Eğer ürün belirlenen sürede elinize ulaşmıyorsa ve sadece bir kaç gün süre kaldı ise İtiraz Etme hakkınızı kullanabilirsiniz(Open Dispute). Bu yolla para transferini durdurmuş olursunuz. İtiraz kapanmadığı müddetçe para satıcıya aktarılmaz ve itirazı tamamen ancak siz yada belli bir süreden sonra devreye giren site yetkilisi kapatabilir. Eğer ürününüzü takip ederseniz ulaşmayan ürünlerinizde haklarınızı rahatlıkla talep edebilirsiniz.

Ben bu konuda şimdiye dek sorun yaşamadım. Ancak tarafıma YANWEN isimli metod ile gönderilen ürünler rötarlı ulaştı ve bu ürünler için İtiraz(Dispute) açtım. Bu uzatma zamanında ürünler elime geçtiği için İtirazı kapatıp ödemeyi onayladım. Gönderim metodu YANWEN (takip kodu sonu BJ ile biter) olanlar buna daha çok dikkat etmeli. Zira ürünlerin Türkiye'de takibi söz konusu değil ve ürünü PTT görevlisi takipsiz posta olduğundan posta kutunuza atıp gitmekte ve orada da çalınması mümkün olabilmektedir. Bu konuda sorun yaşamış çokça insanımızı duydum yada yakınmalarını okudum. Fakat ben YANWEN ile tarafıma gönderilen 4 ürünüde rötarlıda olsa teslim aldığımı tekrar belirtiyorum. (Yaklaşık 45-65 gün)

Ülkemizde perakendede aynı ürüne 45-50 TL istenirken yurt dışından aynı ürünü 10-15 TL ye alabilirsiniz. Fakat bunun için yazımda da belirttiğim üzere süre konusunda sabırlı olmanız ve ürününüzü takip etmeniz şart.

Keyifli günler, keyifli alışverişler...



Ad Soyad
E-Posta
Kod

Henüz bu bloğa yorum yapılmadı. İlk yorum yapan sen ol...

Etiketler: alibaba , aliexpress , yanwen , dispute , bj , free , shipping , via , turkey , feedback , seller , guarantees , shipping , payment , on-time , delivery , open , ptt , ödeme , gümrük , kargo
Sitede su anda 4 kişi bulunmaktadir. Bugune dek 444337 kisi tarafından, 730712 adet tiklama yapilmistir.
© Susbi.com
Version 1.1
Site_Map